Σεμινάρια από την Zero Stray Pawject στην Κατερίνη!
Ετικέτες:
Το τετραήμερο από 27 έως 30 Μαρτίου, ο Δήμος Κατερίνης φιλοξένησε το σεμινάριο εκπαίδευσης της Zero Stray Pawject! Ο στόχος του Zero Stray Pawject, όπως και του Δήμου Κατερίνης είναι να εξαλειφθεί το φαινόμενο των αδέσποτων ζώων, και να βελτιωθεί το βιοτικό τους επίπεδο. Το πρόγραμμα επικεντρώθηκε στις μεθόδους περισυλλογής, διάσωσης και πρώτων βοηθειών.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε με ένα εισαγωγικό διαδικτυακό μάθημα, θέτοντας τις βάσεις για τα επόμενα μαθήματα. Ο αντιδήμαρχος Θωμάς Αναστασιάδης έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε αυτή της συνεργασία, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση της τοπικής αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση της κατάστασης των αδέσποτων ζώων. Από την επόμενη μέρα, το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης «Εκάβη» μετατράπηκε σε κέντρο μάθησης, όπου οι συμμετέχοντες συγκεντρώθηκαν για να εμβαθύνουν στις τεχνικές διάσωσης και φροντίδας των ζώων.
Κατά τη δεύτερη ημέρα του τετραήμερου εντατικού μας εκπαιδευτικού προγράμματος, η κτηνίατρός Νεφέλη Σίνου σε μία διαδραστική διδασκαλία με περισσότερους από 50 συμμετέχοντες έδειξε τις πρώτες βοήθειες και το τι πρέπει να κάνουμε αν ένα ζώο έχει δηλητηριαστεί, πώς ξεχωρίζουμε τη δηλητηρίαση με οργανοφωσφορικά από την επιληψία, πώς βάζουμε IV (ορός) μέχρι να προσκομίσουμε το ζώο στον κτηνίατρο, πώς κάνουμε τραχειοστομία, πώς κάνουμε ενέσεις με την καθοδήγηση του κτηνιάτρου μας μέχρι να λάβει κτηνιατρική περίθαλψη, πώς βοηθάμε ένα ζώο που δεν μπορεί να αναπνεύσει, πώς περισυλλέγουμε με ασφάλεια ένα πολύ άρρωστο ή/και φοβικό ζώο, πώς περισυλλέγουμε σωστά ένα τραυματισμένο, πχ από τροχαίο ατύχημα, κ.ά. ενώ απάντησε σε πλήθος ερωτήσεων.
Η τρίτη μέρα σηματοδότησε μια σημαντική μετάβαση από τη θεωρητική μάθηση στην πρακτική εφαρμογή. Ο Αλέξης Μαντζώρος, ένας έμπειρος διασώστης, έδειξε στους συμμετέχοντες μια ποικιλία εξοπλισμού παγίδευσης γατών, εξηγώντας τις χρήσεις τους και επιδεικνύοντας τεχνικές κατασκευής παγίδων. Η επιτόπια δράση δεν αφορούσε μόνο την εφαρμογή τεχνικών, ήταν και μια ενθαρρυντική εμπειρία που έφερε τους συμμετέχοντες αντιμέτωπους με την πραγματικότητα της διάσωσης ζώων.
Η τελευταία ημέρα του προγράμματος επικεντρώθηκε στη διάσωση σκύλων, με τον Δημήτρη Γραμματικάκη να επιδεικνύει τη χρήση διαφόρων εργαλείων παγίδευσης και μεταφοράς. Η πρακτική συνεδρία πραγματοποιήθηκε σε καθορισμένο χώρο από τον Δήμο, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εφαρμόσουν τις τεχνικές που είχαν μάθει σε πραγματικά σενάρια. Κάθε ζώο που διασώθηκε στη συνέχεια μεταφέρθηκε με ασφάλεια για κτηνιατρική φροντίδα, σηματοδοτώντας την επιτυχία των στόχων του σεμιναρίου.
Το σεμινάριο υπογράμμισε τη σημασία τέτοιων εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών για την ενίσχυση των ενεργειών που ως στόχο έχουν τη φροντίδα των ζώων που έχουν ανάγκη, αλλά και την εκπαίδευση πάνω στις ορθές τεχνικές διάσωσης και φροντίδας αδέσποτων ζώων.